Liturgische schikking Lijdenstijd en Pasen 2022

Liturgische schikking Lijdenstijd en Pasen 2022
1e lijdenszondag, 27 februari 2022   
 
Dit jaar is het thema van ons project: DE TOEKOMST TEGEMOET
 
De mooiste dingen van het leven vallen ons toe. Kleine en grote verrassingen. Ervaringen die je dankbaar stemmen . Liefde en Genade van God! Wat er ook is gebeurd en aan welk kwaad je ook debet bent, je mag uit genade opnieuw beginnen.
 
Genade is dat wat we ontvangen - Als basis voor de schikkingen wordt een conische pot gebruikt om het ‘ontvangen’ te symboliseren. De pot wordt niet tot aan de rand gevuld, maar blijft open om het ontvangene te benadrukken. De liturgische kleur is paars.
 
De schikking rust op de bodem van de pot en reikt naar boven, naar de hemel. De sterke verticale zuil wordt in het begin gemaakt van droge grassen die de herinneringen dragen van de voorbije lente, zomer en herfst.

Vandaag, de eerste lijdenszondag, ligt de focus in de lezingen van Mattheus op bidden!
We gebruiken daarom in de schikking de tulp, omdat de bloem lijkt op gevouwen handen.
Vandaag twee witte tulpen die symbool staan voor de dopelingen en de paarse verbeelden de gemeente die om hen heen staat. Klimop tussen het riet en gras wat ons wijst op Gods trouw.
 
De boodschap uit Mattheus 6 is helder: verwacht het niet van het tijdelijke, maar richt je op Gods koninkrijk. Met die houding kun je verwachtingsvol aan de Veertigdagentijd beginnen.
terug