Overdenking september 2022 Overdenking september 2022
OVERDENKING

Klaar voor de start… Laten we vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt. Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof (naar Hebreeën 12: 1 en 2).
Na de vakantieperiode is er dat moment dat alles weer begint. School, (vrijwilligers)werk, sport, verenigingsleven en ook als gemeenten zullen we straks weer starten.
Sommigen kijken er naar uit en anderen zien er misschien meer tegenop. Deed de rust ons goed of vonden we de afgelopen zomerweken juist wel heel erg stil en rustig? Kijken we, als we jong zijn, uit naar de nieuwe klas of nieuwe studie, of zien we er tegenop om weer intensief bezig te gaan met dat wat van ons wordt gevraagd? Zo’n start van een nieuw seizoen kan voelen als het begin van een wedstrijd. Het startschot klinkt en daar gaan we weer op weg. Ook in de Bijbel komen we het beeld tegen van het leven als wedstrijd, wedloop, die wij Christenen lopen. We komen dat tegen in de brief aan de Hebreeën.
Maar dit beeld van het leven als wedstrijd, wedloop, kan natuurlijk op verschillende manieren tot ons komen. Als we uitgerust zijn en uitkijken naar dit nieuwe seizoen, dan is dat mooi, leuk. Dan staan we met veel plezier ‘warm te draaien’ om te beginnen. Het is anders als we om wat voor reden dan ook niet volop kunnen beginnen. Als we ziekte, vermoeidheid, zorgen, met ons meedragen. Dan kun je opzien tegen een wedstrijd waarin je ‘alles moet geven’ om naar de finish te komen. Het kan ook nog zo zijn dat we wel met goede moed beginnen maar onderweg een blessure oplopen door tegenslag op welke manier dan ook.

Dat Bijbelse beeld van de wedloop van het leven, daar moest ik de afgelopen weken aan denken, toen ik op een avond een fragment langs zag komen van de Britse hardloper Derek Redmond. In 1992 deed hij mee met de Olympische Spelen in Barcelona. Maar op de 400 meter sprint raakte hij geblesseerd. Zo ernstig dat hij niet meer verder kon lopen. Maar in plaats van dat de race hierbij voor hem stopte, kwam zijn vader de baan op gerend. Hij ondersteunde zijn zoon en zo kwam Derek toch nog over de finish. De mensen die er waren stonden juichend aan de kant. En de beelden van dit moment worden nog steeds bekeken. Deze beelden mogen ook voor ons bemoedigend zijn. Het gaat er niet om als eerste over de finish te komen. Het gaat erom de wedloop, de loop van het leven, door te komen en in beweging te blijven. Maar als we niet meer kunnen, zo geblesseerd raken door het leven dat we zelfs geen stap meer kunnen zetten, wil God ons ondersteunen zoals deze Derek door zijn vader werd ondersteund. Om zo samen de finish te halen.

Die steun mogen we ook voor elkaar zijn. Samen ‘lopen’ we de wedloop. En met elkaar zijn we dankbaar voor iedereen die meeloopt, al dan niet met ondersteuning van elkaar. 4 Het gaat om de weg die we afleggen, en waar onze focus op mag liggen. Jezus zelf spoort ons aan, geeft ons focus. Dat we die focus vast mogen houden en zo een Gezegend seizoen mogen ‘belopen’ met elkaar, wens ik ons allemaal toe.

Renate de Vries-Martini

(Voor wie zelf de beelden graag wil zien, kijk op de volgende link of vul op Youtube de zoekterm Derek Redmond you raise me up in : DEREK REDMOND - You raise me up - YouTube
terug