HERVORMDE GEMEENTE OPEINDE, NIJEGA en DE TIKE

Hervormde kerk te Nijega
HERVORMDE GEMEENTE OPEINDE, NIJEGA en DE TIKE

Graag ontmoeten wij u in onze diensten!

Kerk
Hearrewei 1, 9217 VN  Nijega
iedere zondagmorgen om 9.30 uur dienst.
(incidenteel 's middags of 's avonds bijzondere diensten)

ds. J.F. Mol, Kommisjewei 10, 9217 RN  Nijega
Kostersechtpaar
fam. A. de Jong, Kommisjewei 2, 9217 RN  Nijega

Liturgische schikking, kerst 2019

Vandaag op Eerste Kerstdag, met wit als de liturgische kleur, voltooien wij ons project: Geef Licht!

De kroon op al deze kransen is de bol in top. De tijd van wachten wordt afgerond met een bol vol licht en bloemen. Wit als kleur van zuiverheid, licht omdat léven veel licht nodig heeft.
In de kersttijd wachten we op het licht dat terugkeert aan de hemel.

De bol die we hier zien is een tegenhanger van de hemel die wij als een koepel waarnemen.
De lichtjes zijn de sterren.

Kerst zegt dat het Woord levend wordt. Woord, licht en leven zijn de drie steunpunten waarop ons geloof kan rusten.

Johannes bemoedigt ons met het licht en dat zien we terug in de versiering van de bol met groen, lichtjes en witte bloemen.

Als een mantel vol sterren
boven ons in de nacht.
Omhul mensen op reis met uw mantel.
Bescherm mensen op de vlucht
met de donkerte van uw nacht.
Wijs de weg met uw sterren.

U strekt uw hemel over heel de wereld uit.
Dichtbij en ver weg bestaan niet voor U.
Wij bidden om ruimte bij ons
zo wijd als de hemel,
om aandacht voor mensen dichtbij
om aandacht voor mensen ver weg.

Wanneer wij zo van hier gaan,
behoed dan ook ons met uw mantel
en wijs ons de weg met uw licht.

Liturgische schikking, 4e advent 2019

“U blijft niet woedend op wie er van uw volk nog over zijn, liever toont u hun trouw”
Micha 7: 18

De tekst van deze vierde adventszondag staat in het teken van de trouw van God aan ons. Want God is een God die vergeeft. Op die God stelt Micha zijn vertrouwen.

De vierde en laatste krans is groen van de klimop, de kleur van leven. Klimop kan bijna overal groeien, vindt altijd een weg en staat, door zijn sterke hechtwortels, symbool voor trouw.
Micha zegt dat God niet woedend blijft, maar liever trouw blijft aan wie op de weg ten leven wil gaan. Dit is geen rechte weg, maar één met omwegen, zoals de kronkelige klimop.

Liturgische schikking, 3e advent 2019

De liturgische kleur van deze zondag is roze.

De bijbeltekst voor vandaag is Micha 6: 1-8:
Er is jou mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.

Zondag Verheug je!
De derde krans is versierd met takken van de levensboom, de conifeer.
Erop ligt een snoer pinda's voor de vogels van de hemel.
We weten dat we op onze levensweg alleen maar hoeven te letten op: hoe doen we recht?
Onze levensopdracht is het om mens, dier en schepping goed tegemoet te treden.
Vogels leven van wat ze vinden, genadebrood. Wij helpen ze door naar hen om te zien, en natuurlijk naar mensen!
Het is iets om ons over te verheugen en ruimhartig te delen van wat wij ontvangen.

Liturgische schikking, 2e advent 2019

Advent is toeleven naar de komst van de Vredebrenger bij uitstek.

De tweede krans  in de schikking is één met het grijze eucalyptusblad. De olie die je daaruit kunt winnen is reinigend.
De opgerolde laurierbladeren met de scherpe punten, verwijzen naar wapens die onklaar zijn gemaakt. Het visioen van de wapens die zijn omgesmeed tot nuttige landbouwwerktuigen hebben de heelheid van het volk op het oog.
Mensen zullen vrede leren en weten dat dát leven dichtbij het hart van de Allerhoogste is.

Micha 4: 3
Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk, geen mens zal meer weten wat oorlog is.

Liturgische schikking, 1e advent 2019

Advent  &  Kerst  2019:   Geef licht!

De basis voor de adventsschikkingen bestaat uit een hoge driehoekige vorm waaromheen kransen worden geschoven. De driehoek staat symbool voor: God, jij en ik.  Micha houdt zich in de verhalen volop bezig met de mensen en de wereld om hem heen en verwijst daarbij naar de genadige en rechtvaardige God.

De kransen verwijzen naar de voortdurende kringen van beginnen en eindigen en opnieuw beginnen. Elk jaar wordt het opnieuw kerst  en altijd is er hoop op een toekomst. De kransen worden horizontaal geplaatst. Micha geeft waarschuwingen over aardse zaken, het gaat over het leven op aarde.

Het geheel van deze schikking rust op drie steunen. De drie steunen zijn stevig genoeg om alles te dragen en staan symbool voor de Drie-eenheid.

Kleur en materiaal: Micha is een man van soberheid. In deze serie van adventsschikkingen wordt soberheid verbeeld in de keuze van kleuren en materialen.

1e advent

Micha beschouwt mensen als een kudde die beschermd wordt in de kring. Dat zien we in de eerste krans; een oneindige cirkel van stekelig groen als omheining voor de kudde, met hier en daar een plukje schapenwol. Een cirkel is een sterke constructie en is moeilijk te breken.

Micha 2: 12 luidt:
Ik zal ze samenbrengen als schapen en geiten binnen de omheining, als een kudde in de wei; het zal daar gonzen van mensen.

Eeuwigheidszondag 2019 Eeuwigheidszondag 2019

De witte Callas verwijzen naar reinheid,
liefde, verbondenheid en stilte.
De klimop als teken van Gods trouw.

De bloemschikking ligt veilig tussen de stukken schors:
we weten ons beschermd door God.

Eén bloem komt uit de bovenste schors:
het symboliseert dat de dood niet het einde is maar een nieuw begin.

datum en tijdstip 16-08-2020 om 09.30
Wijk 2 en 4 meer details